sâmbătă, 1 ianuarie 2011

La multi ani?!


O! daca n-as fi incredintat ca voi vedea bunatatea Domnului pe pamantul celor vii!.. Ps. 27:13
Astazi, la Casa Domnului, dupa doar vre-o 3 ore de somn (trecerea dintre ani am facut-o tot in Casa Lui, cu destui copii care ne-au facut cumva programul :) ) pastorul Bisericii printre altele ne-a dorit, clipe, zile, saptamani, luni, binecuvantate, an binecuvantat de Domnul, pentru ca asa este normal (din punct de vedere biblic) totul fiind in controlul Lui, El stiind timpul pe care ni l-a randuit fiecaruia dintre noi pe acest pamant, urarea de "La multi ani" fiind doar un cliseu, ca multe altele... si asa si este!
Bineinteles ca stiam acest adevar dar asa cum se intampla, iti scapa de multe ori din vedere si te pomenesti ca folosesti cliseul din comoditate sau de ce nu, pentru a nu-l deranja pe interlocutor: cum sa-i spui ca este o urare golita de orice continut!? Deci, remeditand la cele spuse, de pastor, mi-au venit in minte urmatoarele variante:
1. De ce ti-ai dori sa traiesti multi ani? Oricat de multi ani ai trai, acestia tot se termina odata, si vei avea de-a face cu vesnicia. Metusala a trait 969 de ani dupa care a murit! Gen. 5:27. Asa ca, nu crezi c-ar fi mai interesant sa te gandesti unde-ti vei petrece vesnicia? "... a pus in inima lor chiar si gandul vesniciei, macar ca omul nu poate cuprinde, de la inceput pana la sfarsit, lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu". Ecl. 3:11
2. Cat de potrivita poate sa fie o astfel de urare (asa, cliseu fiind), adresata unei persoane care este in suferinta cumplita, in lipsuri de tot felul, etc.? La ce i-ar folosi acei "multi ani"? Sper sa nu se inteleaga ca trebuie sa-i doresti moartea acelei persoane...
3. Este o urare care nu poate fi incadrata nici in binecuvantare (legat de binecuvantare, sper cu ajutorul Domnului sa mai dezvolt) ... cand dorim cuiva ceva, trebuie ca acel ceva chiar sa-i fie de folos, celui ce-i facem urarea... practic, trebuie sa vedem ce vrea Domnul pentru noi si asta sa vrem si noi pentru noi insine in primul rand, dar si pentru aproapele nostru!
La fel de adevarat, este ca putem sa cadem in capcana cliseelor, chiar daca stim ca este biblica urarea, deci are sens si efect: sa uram lucruri pe care nu le credem ca s-ar putea chiar intampla, ci le spunem doar ca sa ne aflam in treaba, pentru ca da bine si "asa se obisnuieste" sau sa le credem, dar sa nu le dorim cu adevarat pentru cei carora le facem urarea, tot din motivele prezentate putin mai sus! Cu dragoste, un mantuit al lui Hristos, Marius!

Un comentariu:

oxanica spunea...

Da, frate aveti dreptate, mai des folosim aceasta expresie din comoditate si ca sa nu iesim in evidenta, dar e bine sa nu utilizam vorbe nechibzuite, numai asa ca sa fie si ele acolo!