luni, 21 martie 2011

Si ne iarta, precum si noi... IV

Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau. Dar, daca nu te asculta, mai ia cu tine, unul sau doi insi, pentru ca orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori. Daca nu vrea sa asculte de ei, spune-l bisericii; si daca nu asculta nici de biserica, sa fie pentru tine ca un pagan sau un vames.
Matei 18:15-17


De aceasta data, voi pune in discutie, urmatoarea situatie: In urma unei neintelegeri cu un frate in credinta sau nu neaparat (poate fi si un prieten) te pomenesti ca respectivul, incepe sa spuna despre tine cele mai rele lucruri, facandu-te hot, smecher, om care urmaresti sa te imbogatesti pe spinarea altora, individ care iti urmaresti propriile interese, calcand totul in picioare, distrugand destine, si lista poate continua (ramai stupefiat, cate lucruri poti sa afli despre tine, atunci cand nu mai esti pe placul unora). 
Deci, un lucru pe care-l constati, (la prima strigare, daca-mi este permisa licenta) inainte de orice, este ca in timp ce te lauda sau te aprecia, respectivul avea acele ganduri atat de rele (mai presus de toate, neadevarate ba chiar jignitoare cat incape) despre tine. Si continuand in cheia acestui rationament, poti sa-ti dai seama ca afirmatiile pe care le-a facut la adresa ta, nu i-au aparut in minte cu o secunda inainte de a ti le arunca in faţa, sau prin intermediul scrisorii, mess-ului, a vreunui prieten, etc. 
Dupa ce mai trece infierbantarea, si din varii motive, mai mult sau mai putin importante, te pomenesti ca vine la tine zambitor, avand un aer vinovat cerandu-si iertare, ca ti-a aruncat acele vorbe grele, dar mai ales neadevarate! "Iarta-ma frate (prietene) eram suparat ca (si-ti spune ca nu stiu ce suparare l-a facut sa spuna ce-a spus) ... m-a luat gura pe dinainte, dar eu nu gandesc asa despre tine". 
In acel moment, de dragul pacii si al iertarii, de dragul Domnului Hristos si al dorintei de a mai da o sansa relatiei de fratietate (prietenie), iti inghiti cuvintele care-ti vin in minte, pana aproape de varful buzelor si anume: "Toate bune si frumoase frate (prietene) dar toata mizeria pe care ai spus-o despre mine, nu a fost urmare a vre-unui  gest de-al meu de a te calca foarte tare, din greseala, pe batatura si din cauza durerii, sa-ti scape un "prostule" (pe care mai ca l-as intelege in acea conjunctura) ci ai clocit-o (pe mizerie) in mintea ta timp indelungat", sperand ca toate vor reveni la normalul de dinainte de a se fi intamplat toate cele inamplate. Si pentru ca nu ai rezolvat problema, asa cum Domnul ne cere s-o rezolvam, acea problema ramane. Asa ca, atunci cand iti este lumea mai draga, sa nu te miri ca se va repeta povestea, la indigo: cu prilejul unei alte nemultumiri care va aparea la cel care te-a murdarit pe nedrept inainte, nu se va da inapoi de a te murdari din nou cu aceleasi acuzatii de hot, de smecher, de individ care-ti urmaresti propriile interese, etc.
Daca te afli in situatia in care esti acuzat (pe nedrept), nu uita, rezolva problema, confrunta-l pe cel care te-a jignit si nu-l lasa sa-si ceara iertare ca si cum s-a "intamplat"... e o mare minciuna! Adu-l in acea situatie, in care sa recunoasca adevaratul motiv pentru care a facut ce a facut si abia dupa aceea sa va rugati ca Domnul sa-l vindece de tot raul  care este in inima lui. Un astfel de rau nu se naste peste noapte... ia timp, timp in care pe langa ura se adauga cel putin minciuna si ipocrizia! Domnul Isus a murit si pentru cei ce urasc mint si sunt ipocriti. El le poate schimba inima, daca acestia vor sa se lase schimbati!
Daca te afli in situatia in care slujba ta este sa murdaresti pe altul (pe ceilalti) numai pentru ca, nu s-a (s-au) comportat asa cum ti-ai fi dorit tu sa se comporte, nu uita, ca vei da socoteala inaintea lui Dumnezeu de toate aceste lucruri. El este  drept in judecata! Rezolva-ti problema, cat inca exista un acum! Seneca a spus: Errare humanum est sed perseverare diabolicum ( a gresi e omenesc, dar a persevera (in greseli) este diabolic).
Cu dragoste in Hristos, un mantuit prin har, Marius!

Niciun comentariu: